Telefoon

06-83659812

Adres

Zoetermeer

Leestijd: 3 minuten

Sinds een aantal jaar is het bij ons traditie geworden om op één van de twee kerstdagen met ons gezin naar een dierentuin te gaan. Dit jaar viel de keuze op Ouwehands dierenpark in Rhenen want ik wilde, stiekem eigenlijk heel graag, altijd al de panda’s in het echt bekijken. En gisteren op tweede kerstdag 2019 was het dan eindelijk zover! De panda’s zouden om half 11 gevoerd worden dus het was zaak om op tijd te vertrekken. Na ’s ochtends te hebben ontbeten zat iedereen rond 9 uur in de auto en waren we net op tijd in de dierentuin. En wat was het mooi om deze bijzondere dieren in het echt te zien. Ja, ze waren kleiner dan ik het gedacht maar oh zo heerlijk om naar te kijken.

De verzorger vertelde dat een panda 14 uur per dag bezig is met eten en de overgebleven 10 uur aan het slapen is. “Heerlijk” verzuchtte mijn dochter toen ze dit hoorde. “Was ik maar een panda dan kon ik dat ook doen. Alleen maar eten en slapen en dan kan ik natuurlijk ook niet naar school”. En eerlijk waar, ook bij mij schoot deze gedachte naar binnen. Als je een panda bent is het niet nodig om je ergens druk om te maken. Alles wordt geregeld, zelfs je eten!

Durven voelen…

Later, aan het einde van de dag, werd ik bij het zien van de foto’s van de panda’s die we die dag hadden gemaakt weer aan deze gedachte herinnerd. Toen kwam bij mij de vraag naar boven waarom ik dit eerder op dag toch een serieus aantrekkelijke gedachte vond. Waar kwam dit gevoel vandaan en betekent dit misschien dat ik liever mijn kop in het zand wil steken als het leven me iets te uitdagend wordt? Hmm… en wat zegt mijn gevoel hierover? Naar binnen gaan om te voelen want daar zitten de echte antwoorden. Dat is wat ik ook altijd aangeef als ik aan het coachen ben. Niet in je hoofd gaan zitten maar afzakken naar je gevoel. Wat zegt je gevoel? Durf je ernaar te luisteren? Of raak je iets aan wat je liever onder een dekentje verstopt wil houden? Zolang het dekentje erop ligt kan het ook geen pijn meer doen. Ik ben bij mezelf gaan voelen en, hoe aantrekkelijk het leven van een panda ook misschien zal zijn, het is niet het leven wat bij mij past. Ja, soms is het heerlijk om even niet te hoeven nadenken maar mijn gevoel maakte me duidelijk dat ik blij word wanneer ik andere mensen kan helpen die het nodig hebben. Samen met mijn coachee iets durven aanpakken wat ervoor kan zorgen dat mijn coachee weer positief in het leven staat. Weer kan genieten van het leven, ook als het soms best moeilijk en ingewikkeld is.

Panda’s spiegelen

De panda’s hebben me wel aan het denken gezet besef ik achteraf want door nog iets meer te gaan voelen besef ik nu dat ze me een spiegel hebben voorgehouden. Waarom moet ik altijd maar bezig zijn en zoveel nadenken over alles? Hoe heerlijk kan het leven zijn om het af en toe gewoon maar te laten zijn? Ja, moet ik toch bekennen, dat kan best fijn zijn. En wat betekent dit voor mijn rol als coach? Ik ga dit zeker meenemen. Ik zal natuurlijk nooit veranderen in een zwart witte knuffelbeer maar wel in een coach die andere een spiegel kan voorhouden en weet, dankzij de panda’s, hoe belangrijk het is om soms gewoon even in het nu te leven. Alleen maar eten en slapen, stilstaan maar vooral ook genieten, om vervolgens weer met opgeheven hoofd de wereld aan te kunnen.

Ben ik dan vanaf nu een coachende panda of toch gewoon mezelf? Nee hoor, ik ben gewoon mezelf bedenk ik glimlachend maar soms mag het best wel hoor, gewoon die panda zijn!

Recommended Articles